Haspengouw staat bekend om haar fruitteelt. Hoogstamboomgaarden worden gezien als soortenrijke hotspots, maar laagstamboomgaarden blijken ook van wezenlijke waarde door hun soortenrijkdom. Vleermuizen bijvoorbeeld gebruiken boomgaarden als fourageergebied en uit diverse studies blijkt dat vleermuizen zeer belangrijke natuurlijke predatoren zijn. In Europa is dit voor de fruitteelt voor onder andere vastgesteld bij de bestrijding van grote appelbladroller en meikevers. Dit jaar willen we onderzoeken welke vleermuissoorten op andere pestinsecten zoals de verschillende soorten stinkwantsen maar ook Aziatische fruitvlieg foerageren. Ook willen we inventariseren welke vleermuizen in de Haspengouwse boomgaarden foerageren. Maar het belangrijkste is wel dat we fruittelers willen informeren en adviseren hoe zij optimaal kunnen profiteren van vleermuizen als bestrijders van plaaginsecten binnen IPM.
Tijdens dit project proberen we tips en trucs te vinden voor het aantrekkelijk maken van boomgaarden voor vleermuizen, mede door verspreidingsonderzoek te doen naar vleermuizen in boomgaarden en plantages.
Het project wordt uitgevoerd met een Biodiversiteitssubsidie van de Provincie Limburg door SEVON, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de gemeente Riemst, Limburgs Landschap vzw en pcfruit. Bionet voert een deel van de werkzaamheden in opdracht van SEVON uit.